Premena jačmeňa na slad pomocou modernej automatizácie


Slad je pri varení piva nevyhnutnou ingredienciou. Na to, aby bol slad sladom, však musí prejsť relatívne dlhú cestu. V európskom regióne sa slad vyrába v drvivej väčšine z jačmeňa. To je obilnina, ktorú spracováva aj sladovňa v Trnave. Jej finálny produkt ide takmer výhradne na export. Zákazníkov má najmä v Maďarsku a Poľsku. V poslednom období tu prebehla rozsiahla modernizácia niektorých technologických častí (hvozd, tepelné hospodárstvo, klíčiareň), pri ktorej sa použila moderná regulačná, meracia a riadiaca technika.

Projekt modernizácie realizovala slovenská inžinierska spoločnosť AGRO VOS s. r. o. V sladovni prebieha výroba sladu dvoma spôsobmi - na princípe saladinových skríň a tzv. posuvných hromád. Modernizácia sa týkala prvého menovaného princípu, na ktorý sme sa boli pozrieť aj s redakčným fotoaparátom. Podľa slov predstaviteľov sladovne bola modernizácia úspešná, lebo sa dosiahla podstatná časová a energetická úspora.

Celý článok