Ako vzniká čokoláda
Keď sa povie high-tech, väčšina ľudí si predstaví dokonale vybavené laboratóriá, expertné systémy s veľkou dávkou umelej inteligencie, pokročilé roboty alebo plnoautomatizované výrobné linky pracujúce bez ľudského zásahu. So špičkovými technológiami sa však môžeme stretnúť aj úplne inde. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ako sa dostane višňa do svojho sladkého obalu, prečo je v každom bonbóne presne jeden oriešok, alebo ako sa do čokolády dostali bublinky?
Hoci to tak na prvý pohľad nevyzerá, majú to na svedomí sofistikované technológie, komplikované počítačové programy a zariadenia, ktorých cena často presahuje desiatky miliónov korún. Kedysi bola výroba čokolády umením, dnes je to skôr tvrdá veda. Svoje o tom vedia aj v spoločnosti Kraft Foods Slovakia a.s., u jedného z najväčších výrobcov sladkostí na Slovensku.